8 Reasons Your Website Is Failing to Increase Your Conversion Rate

8 Reasons Your Website is Failing to Increase Your Conversion RateThe Internet is a huge network of people, businesses, information, and services striving to attract the most visits to their respective websites. When you first launch your business website or service, the process of attracting potential customers can be overwhelming. Your website is probably one of many that offer similar products. Despite this, you can set yourself apart from competitors and increase your sales in two ways: attract more potential customers or increase the conversion rate of the customers already visiting your website.

Optimizing your website to increase conversion rates is therefore an important component of any online marketing strategy. A conversion rate is the percentage of visitors to your site that take the action you desire them to take, whether that means filling in their information to become a lead or buying a product or service to become a customer. Many factors contribute to successful conversion rates, and you can make a number of small changes to your website’s design, content, and accessibility to boost your lead conversions or sales. Maybe the number of visitors to your website has stagnated, or maybe it’s growing, but why aren’t those visitors turning into customers? Below are eight potential problems your website is facing and eight solutions that will help you optimize your website and increase the conversion rate of its visitors.

1. Your website design is outdated.

Your website is outdated.On average, it takes less than a second for a visitor to judge your website (and business) based on its design and overall aesthetic appeal. People are more likely to buy from a business that presents itself in a way that appeals to them visually. This is bad news if your design is outdated or unprofessional, with clashing color schemes, mismatched fonts, unprofessional images, or too much information crammed into a small space.

Solution: Simplify your design and choose an attractive and consistent color scheme that compliments your business and the aesthetic of the customers to whom you want to appeal. Create an attractive and obvious header image that showcases the name of your business so your customers know they are in the right place. Understand and use font hierarchy so the most important information you need a new visitor to know stands out from the smaller print. Avoid large blocks of text on your main pages. They can overwhelm visitors who are new to your product or service—leave the more substantial content for the blog posts, ebooks, and other great resources your website has to offer.

2. Your call to action (CTA) isnt the first thing your visitors see.

This step is crucial for increasing conversion rates. Is it clear what you are offering and how potential customers can obtain your product or service? Depending on your business, your call to action could be a free service quote, a subscription, a free trial, or a consultation. All these lead a potential customer to a purchase and should be among the most prominent elements of your website.

Solution: Be bold and make your CTA as obvious as you can. Create an attractive, easy-to-see button to advertise what you have to offer, and be sure to place it prominently.

3. Your website doesnt load quickly.

When more people can find your business’s website, you have more potential customers. Are your products and services easy to find? Customers who run into problems loading pages, face long wait times to see information, and encounter broken links or other errors are customers who will most likely go somewhere else with their business.

Solution: Optimizing your website for all browsers and mobile devices, such as smartphones and tablets, will naturally increase your conversion rate. Invest in a hosting service that ensures your information loads quickly. Make sure that all pages on your website load properly and that all links work.

4. Your website lacks great content about what you have to offer.

Your website is built and your product or service is available, but you are still having trouble attracting visitors and converting those visitors into leads or customers. People tend to buy from companies that not only have something to sell but also have knowledge to share.

Solution: A great way to attract visitors and convert them into customers is to create great content. Become an authority in your niche to increase your visitors’ confidence in your company and product. Consistently writing helpful articles and engaging content related to your business will help solidify your reputation as an online resource that people will return to again and again.

5. Your navigation is complicated.

Your navigation is complicated. Too many options can be overwhelming. Does your website do a great job of leading customers to the information they want to find? How navigation is addressed in your website design is one of the most important factors in increasing conversion rates. Visitors who can’t find what they need quickly and easily will most likely not turn into customers.

Solution: Check out how your competition handles website navigation. Often, certain types of businesses have a recognizable system that works efficiently to get visitors where they want to be. Keep menus simple and clean, and lead your customer to information by presenting it in a progressive and intuitive way.

6. Options to purchase arent immediately clear.

A website for a product or service should make it easy to purchase that product or service. Navigating to products should be easy and intuitive with clearly defined menus. Once a visitor is viewing a particular product, it should be easy for that visitor to find the Add to Cart button and become a customer.

Solution: Make every effort to create an easy-to-use ecommerce system with visible “Buy” buttons and checkout options. Finding product categories or services on your main page should be quick and easy. Avoid complicated menus.

7. Your content isnt honest and authentic.

If you’re the owner of a small online business, you’re responsible for many different things. You want to add content that attracts visitors and increases your conversion rates, but you’re not sure how to write it.

Solution: The key is to be transparent about who you are and what you do. People are more likely to buy from you if they recognize that real people are behind the online business. Try to convey this through your content in a way that makes your visitors more likely to connect with what you have to offer and become customers. Be open about your products and services and about the availability of both.

8. Your website isnt up front about purchasing or product information.

It can be hard to compete with other online businesses, some of which may have a much larger following than you. Reputation and word-of-mouth testimonials are just as important online as they are in real life. How do you go about building trust to convert more customers?

Solution: Building trust and a great reputation online can take time. Offer customer reviews so that first-time visitors can gain an idea of how previous customers feel about your product or service. Be transparent about your return policies and shipping fees, and make it easy for each customer to track their transactions so that they can see exactly where their purchase is.

Image sources: Splitshire.com, Pexels.com, Jaxon Stevens/Stocksnap.io

Inklyo's free ebook, 25 Website Essentials For Boosting Traffic, Leads, And Sales.

,